Caro's Uitvaartbegeleiding
Met liefde geregeld

Wat te doen bij overlijden?

Een overledene mag na het overlijden niet verlegd of verzorgd worden. Pas nadat de schouw heeft plaatsgevonden. Zodra de arts is geweest en deze het overlijden heeft vastgesteld, kunt u contact met ons opnemen (bewaar de door de arts afgegeven papieren voor uw uitvaartverzorger). Wij dragen dan zorg voor de eerste regelzaken zoals het verzorgen van de overledene en de opbaring.

Overlijdt uw dierbare in een verzorgingshuis na 22:00 uur? Dan komt in de meeste verzorgingshuizen de arts niet meer om te schouwen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van de opbaring. Weet dat u altijd mag vragen dat er binnen 3 uur geschouwd wordt. 

Nadat de schouw heeft plaatsgevonden kunt u contact met mij/ons opnemen. Door middel van telefonisch een aantal vragen te stellen kan ik e.e.a. in werking zetten. De volgende vragen worden onder andere aan u gesteld:

- Om wie gaat het?
- Waar is deze persoon?
- Waar dient de opbaring plaats te vinden?
- Wil er iemand helpen met de verzorging van de overledene?
- Is er al een keuze voor een uitvaartkist bekend?

Binnen 1,5 uur staan wij ter plaatse om uw dierbare de laatste zorg te geven, mits dit nog niet is gedaan. Vervolgens zorgen wij voor de opbaring.


Opbaren kan worden gerealiseerd middels een koelplaat. Maar opbaren door middel van Thanatopraxie, wat 'lichte balseming' betekent, behoort zeker ook tot onze mogelijkheden. Dit betreft een opbaring zonder de (brommende) koelplaat. De overledene blijft op kamertemperatuur en blijft prettiger om aan te raken. Daarnaast is de omgevingstemperatuur minder van belang. Een warme kamer geeft dus minder problemen. Daarnaast merken wij dat een lichaam langer 'mooi' blijft. Wij werken hiervoor samen met erkende thanatopracteurs. Is deze vorm van opbaren duurder dan een koelplaat? Nee hoor, u bent vaak zelfs voordeliger uit. Zo heeft u geen huurkosten voor de koeling en ook het brengen en halen van de opbaarmaterialen vallen vaak weg. Kijkt u voor meer informatie eens op de website van een van onze balsemers: https://lagendijkthanatopraxie.nl/ of aarzel niet ons te raadplegen voor verdere informatie.


In het telefoongesprek maken wij ook meteen een afspraak wanneer ik (of mijn collega) bij u langskom om de wensen van de uitvaart te bespreken. De reden dat de uitvaartverzorger niet meteen voor de deur staat, ligt in het feit dat de opbaring prioriteit heeft en onze bijdrage op dat moment nog beperkt is.

Ik verzoek u vriendelijk de volgende documenten gereed te leggen:

- Papieren van de arts
- Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs) van de overledene en van de opdrachtgever van de uitvaart.
- Verzekeringspolis (indien aanwezig)

 

Denkt u gerust alvast na over de opzet van de rouwkaart. Dit is een van de eerste zaken die geregeld dienen te worden. Dan is het fijn als hier al een opzet voor is. Lukt dit niet? Dan helpen wij u uiteraard met de keuze door middel van onze voorbeeldboeken en teksten.